Nierdialyse.nl

Alles over de nieren en dialyse

Nierdialyse.nl

De nieren

Mensen hebben twee nieren. Ze hebben de vorm van een witte boon en zijn allebei zo’n 12 centimeter lang. De nieren bevinden zich aan de achterkant, aan weerszijden van de wervelkolom net onder de boog van de ribben. Om de nieren zit een beschermende vetlaag (een soort kussentje).

De nieren hebben een zeer belangrijke functie in het lichaam. De nieren zorgen ervoor dat het bloed wordt gezuiverd en dat vocht wordt afgevoerd naar de blaas (wat vervolgens uitgeplast wordt). Ook worden er in de nieren hormonen geproduceerd.

Dwarsdoorsnede lichaam met urinewegsysteem en de nieren

Het verwijderen van afvalstoffen

In het lichaam vinden allerlei verschillende chemische processen plaats, waarbij afvalstoffen ontstaan. In de nieren worden deze afvalstoffen uit het bloed gehaald. De nieren halen ook vocht uit het bloed. Samen met afvalstoffen wordt dit vocht via de urineleiders naar de blaas afgevoerd en vervolgens uitgeplast.

In de nieren zitten miljoenen nierbuisjes, de nefronen. Het bloed gaat hier doorheen en de nefronen filteren afvalstoffen uit het bloed. Met eiwitten, bloedcellen en andere nuttige stoffen wordt niets gedaan en deze verlaten de nier weer om verder door het lichaam heen te stromen.

Dagelijks wordt zo’n 180 tot 200 liter bloed gezuiverd. Het bloed gaat dus al snel zo’n 40 keer per dag door de nieren heen.

Het regelen van de vochtbalans

Ons lichaam bestaat voor ongeveer 80% uit water. In het lichaam moet een bepaalde balans aanwezig zijn tussen het water in het lichaam en de overige lichaamsvloeistoffen. Het lichaam verliest echter continu vocht, bijvoorbeeld door transpiratie. Ook krijgt het lichaam regelmatig vocht binnen door eten en drinken. Om te zorgen dat de balans tussen het water in het lichaam en de overige lichaamsvloeistoffen goed in balans wordt gehouden, zorgen de nieren ervoor dat overtollig vocht uit het bloed wordt gehaald. Zo blijft de vochtbalans in orde.

De aanmaak van hormonen

De derde functie van de nieren is de aanmaak van hormonen. Dit zijn onder meer hormonen die belangrijk zijn voor de bloeddruk, het kalkgehalte in de botten en de productie van rode bloedlichaampjes.

Nierschade

Door een nierziekte kan het zijn dat de nieren niet meer in staat zijn de afvalstoffen uit het bloed te verwijderen en is er sprake van nierinsufficiëntie. Lees hier verder over (chronische) nierinsufficiëntie en nierschade.

Google Analytics cookies uitschakelen.